Det finns massor med goda gratäng att ha med på julbordet. Förutom en klassisk vegetarisk Janssons frestelse kan du t ex göra den här gratängen med blomkål, ost och saffran. Krämig och vackert gul i färgen.
Recept: Blomkålsgratäng med saffran
600 g blomkål, fryst går bra
3 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde 1 tsk majsstärkelse
1 kuvert saffran, 0,25 g
2 dl riven ost, t ex mjölkfri
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär blomkålen i mindre buketter. Koka i lättsal- tat vatten i fem minuter tills de har mjuknat något. Låt rinna av och sprid sedan ut i en gratängform.
3. Vispa ihop grädde, majsstärkelse och saffran i
en kastrull. Koka upp och krydda sedan med riven muskotnöt, salt och peppar. Rör ner osten och låt smälta.
4. Häll ostsåsen över blomkålen och gratinera i ug- nen i 15 minuter eller tills den har fått fint med färg.





